fbpx

Copii care ajută copii. O lecție despre solidaritate și prietenie fără bariere

Cu ochii mari și curioși, copii Familiei Uniti așteaptă la mese marea întâlnire. Este ziua în care își vor face noi prieteni. Prieteni care nu vorbesc aceeași limbă ca ei. Dar prieteni care se bucură de o îmbrățișare, care îți răspund cu un zâmbet larg și care cred în bunătate, speranță și iubire. 

Sunt 27 copii care au venit din sistemul de protecție socială din Ucraina, și care locuiesc acum cu toții într-un centru de plasament de tip rezidențial din România, unde își continuă cursurile, unde dorm, mănâncă și se joacă în siguranță. 

„Vă dorim un cer liniștit deasupra capului” – scrie pe un poster realizat de copiii ucraineni. Este mesajul copiilor pentru cei care i-au primit cu brațele deschise și care le oferă acum un acoperiș sigur deasupra capului. 

Încă din primele secunde copiii au uitat de emoții, iar râsetele lor au căpătat aceeași culoare. Ouăle de lemn, acuarelele și stickerele colorate i-au captivat imediat pe copii, care au transformat centrul într-un atelier de decorațiuni și au pictat mesele într-o mulțime de nuanțe.  

Vlad aleargă printre mese cu o inimă din lemn pictată în culorile Ucrainei și ale României. Este modul lui de a-și exprima recunoștința față de români și față de toți cei care au venit să îi ofere o îmbrățișare și un gând bun.

Un covor de hârtie devine brusc centrul lor de interes. Fug spre el, cu pensulele încărcate de vopsea, carioci, creioane și multă imaginație. Unii dintre ei desenează de zor copii îmbrăcați în galben și albastru,  alții desenează drapelul Ucrainei, iar în colțuri cresc flori și simboluri ale iubirii. Fiecare detaliu exprimă o trăire, dar și un mesaj comun – Pace, iubire și liniște pe Pământ.

„Am avut și noi de învățat de la ei, dar și ei de la noi. Am învățat să facem activități cu alți copii, să comunicăm, să ne dezvoltăm. (…) Am aflat cum este să comunicăm și cu alți oameni, nu doar cu cei din țara noastră sau care vorbesc aceeași limbă ca noi. Toți suntem egali. Toți suntem la fel. Toți suntem oameni – avem un suflet și o inimă”, spune Teodora, impresionată de întâlnirea pe care a avut-o cu copiii ucraineni. 

Înainte de a pleca de la centru, copiii s-au îmbrățișat și s-au încurajat din priviri. A fost o zi specială pentru ambele grupuri. O zi în care s-au legat prietenii, în care s-au așternut pe hârtie gânduri și mesaje – o zi în care copiii au ajutat alți copii să zâmbească din nou.