fbpx

Copiii poartă cicatricile psihologice ale războiului din Ucraina

Săptămânile petrecute într-un subol, adăpostindu-se de război, au făcut-o pe Polina, în vârstă de 11 ani, să se simtă fără lipsită de speranță. Însă, consilierea psihologică o ajută să se vindece.

Polina, în vârstă de 11 ani, nu mai are nimic care să îi amintească de viața ei din Mariupol, Ucraina. Spitalul în care s-a născut, grădinița în care s-a jucat și școala în care a învățat au fost toate distruse.

A fost o perioadă în care Polina era șefa clasei, avea note mari, prieteni buni și o listă mare de hobby-uri, însă după ce s-a adăpostit într-un subsol, în luna martie, Polina se simte îngrozită de fiecare dată când este lăsată singură în camera ei.

O anumită zi din timpul războiului încă îi stârnește teama.

„Eram la subsol, iar mama și bunica mea erau la parter”, își amintește Polina. „A fost o explozie atât de puternică încât m-a asurzit. Totul a căzut din tavan și am început să țip. Celelalte fete țipau și plângeau și ele și era o fată pe care nu am putut să o calmez deloc, nici măcar după ce s-a terminat.”

Polina și prietenii ei au tot susținut concerte pentru a-și distrage atenția în timp ce se adăposteau în acel subsol. Dar acest lucru a devenit prea greu de suportat.

La sfârșitul lunii martie, Polina, mama ei Tetiana și bunica Natalia au fugit în cele din urmă din Mariupol, găsindu-și în cele din urmă adăpost în regiunea Vinnytsia. Polina studiază acum și socializează cu colegii de la distanță. Pentru a-și ajuta fiica să-și depășească teama de a rămâne singură, Tetiana a apelat la Uniti Romania pentru sprijin.