fbpx

Start-Up Nation 2024 | Vesti Bune pentru Diaspora

După îndelungi discuții, dorințele românilor din diaspora au fost în sfârșit luate în considerare. Pe 23 aprilie, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat Schema de Ajutor de Stat pentru Programul Start-Up Nation 2024. Acest document subliniază clar că diaspora este încurajată să acceseze finanțări nerambursabile de până la 50.000 EUR pentru a-și deschide afaceri în România.

Observând interesul crescut al diasporei pentru acest program, echipa noastră, prin intermediul RePatriot, a trimis o scrisoare domnului Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, solicitând măsuri pentru a facilita accesul diasporei la program. Suntem bucuroși să anunțăm că propunerile noastre au fost acceptate.

În Programul Start-Up Nation 2024 sunt eligibili toți românii din diaspora care pot dovedi că au avut domiciliul sau rezidența în străinătate timp de 12 luni consecutive anterior înscrierii în aplicația electronică.

Bugetul Programului Start-Up Nation 2024:

  • Alocarea financiară totală: 446.185.295,00 EUR
  • Valoarea maximă a grantului: 50.000,00 EUR
  • Cofinanțarea beneficiarului: 10% din valoarea cheltuielilor eligibile

Condiții obligatorii:

  • Beneficiarul trebuie să fie debutant în afaceri.
  • Firma nou-înființată trebuie să aibă sediul social și să implementeze afacerea în regiunea de dezvoltare în care beneficiarul are domiciliul.
  • Beneficiarul trebuie să mențină locurile de muncă create pentru cel puțin 24 de luni după finalizarea perioadei de implementare.
  • Beneficiarul nu are dreptul să înstrăineze acțiunile sau părțile sociale în perioada de implementare sau de sustenabilitate a afacerii, sub sancțiunea retragerii sau recuperării ajutorului de minimis acordat.

Etapele Programului Start-Up Nation 2024:

Etapa 1 – Participarea la cursuri de antreprenoriat: Beneficiarul va participa la o sesiune de cursuri de formare antreprenorială de 40 de ore, organizate de furnizori acreditați. După validarea documentației fiecărui absolvent, Ministerul va plăti furnizorii de formare cu suma de 24,81 lei/oră pentru fiecare participant, compusă din 19,81 lei/oră pentru formare și 5 lei/oră subvenție.

Etapa 2 – Depunerea proiectelor: După finalizarea cursurilor de competențe antreprenoriale, absolvenții vor putea depune proiecte pentru finanțarea start-up-urilor, având posibilitatea de a obține un grant de până la 250.000,00 lei.Sprijin în cadrul Programului Start-Up Nation 2024: Dacă dorești să parcurgi procesul de înființare a unei afaceri cu finanțare prin Programul Start-Up Nation și ai nevoie de ajutor, consultanții noștri te pot sprijini în toate aspectele importante. Află mai multe despre pachetul complet de servicii sau completează formularul de contact pentru asistență gratuită din partea unui consultant.