fbpx

Atrageri de Fonduri Europene Nerambursabile în România: Ghid COMPLET

În România, accesul la fonduri europene nerambursabile reprezintă o oportunitate semnificativă pentru întreprinzătorii mici și medii (IMM-uri), oferind resurse cruciale pentru dezvoltarea și extinderea afacerilor. Însă procesul de accesare a acestor fonduri poate părea complicat la început. Aici vei găsi un ghid detaliat pentru a înțelege ce înseamnă fondurile nerambursabile, cine poate accesa aceste fonduri și ce acte sunt necesare pentru a beneficia de ele.

Ce înseamnă Fonduri Nerambursabile și pentru ce se acordă?

Fondurile europene nerambursabile reprezintă instrumente de finanțare oferite de Uniunea Europeană statelor membre, inclusiv România, pentru a sprijini dezvoltarea economică și socială. Acestea sunt concepute pentru a compensa discrepanțele de dezvoltare între regiuni și pentru a promova coeziunea economică și socială în interiorul UE. Fondurile pot fi destinate modernizării infrastructurii, îmbunătățirii serviciilor publice, susținerii inovării și creșterii competitivității.

În perioada de programare 2021-2027, România a fost alocată cu 46 de miliarde de euro în cadrul Politicii de Coeziune, care include mai multe fonduri specifice:

 • Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru dezvoltare socială și economică în regiuni;
 • Fondul de Coeziune (FC) pentru dezvoltarea mediului și transportului;
 • Fondul Social European Plus (FSE+) pentru stimularea locurilor de muncă și promovarea incluziunii sociale;
 • Fondul pentru Tranzitie Justă (JTF) pentru regiunile afectate de schimbările climatice în drumul lor spre neutralitatea climatică.

Cine poate accesa fondurile europene nerambursabile?

Accesul la fondurile europene nerambursabile este deschis cetățenilor și entităților care se încadrează în criteriile stabilite pentru fiecare program. În mod special, IMM-urile și microîntreprinderile din diverse sectoare economice beneficiază frecvent de aceste fonduri. De asemenea, ONG-urile, organizațiile publice locale, tinerii antreprenori, cercetătorii și agricultorii sunt grupuri care pot accesa aceste surse de finanțare.

IMM-urile sunt un focus principal al programelor UE, beneficiind de sprijin financiar considerabil. Acestea sunt definite în funcție de numărul de angajați și volumul de afaceri anual, inclusiv:

 • Microîntreprinderi: până la 10 angajați și o cifră de afaceri de maximum 2 milioane € sau bilanț anual similar.
 • Întreprinderi mici: până la 50 de angajați și o cifră de afaceri de maximum 10 milioane €.
 • Întreprinderi mijlocii: până la 250 de angajați și o cifră de afaceri de maximum 50 de milioane €.

Ce acte îți trebuie pentru fonduri europene nerambursabile?

Procesul de obținere a fondurilor europene nerambursabile necesită parcurgerea unor pași bine definiți și furnizarea unor documente specifice. Iată ce trebuie să faci:

 1. Identifică oportunitatea și programele disponibile: Explorează programele operaționale relevante pentru afacerea ta și identifică tipurile de fonduri la care poți aplica.
 2. Elaborează un plan de afaceri sau studiu de fezabilitate: Documentează-ți ideea de proiect într-un plan detaliat care să evidențieze obiectivele, beneficiile proiectului și modalitățile de implementare.
 3. Înființează o formă juridică adecvată: Poți accesa fondurile fie prin firma ta, fie prin alte forme juridice acceptate, precum PFA sau asociații.
 4. Depune dosarul de finanțare: Completează cererea de finanțare conform ghidului specific al programului la care aplici și adună toate documentele necesare.
 5. Evaluarea și contractarea: Autoritatea de management va evalua cererea ta și, dacă este acceptată, vei semna un contract de finanțare pentru implementarea proiectului.

Concluzie

Atragerea fondurilor europene nerambursabile poate fi un proces complex, dar accesibil cu informațiile și resursele potrivite. Pentru antreprenorii și IMM-urile din România, aceste fonduri reprezintă nu doar o oportunitate financiară, ci și un sprijin crucial pentru creșterea și dezvoltarea durabilă a afacerilor. Consultarea ghidurilor și implicarea unor consultanți specializați pot facilita semnificativ acest proces, asigurând respectarea cerințelor și optimizarea șanselor de succes în obținerea finanțărilor. Așadar, nu ezita să explorezi aceste posibilități și să valorifici potențialul fondurilor europene nerambursabile pentru a-ți îmbunătăți afacerea și a contribui la dezvoltarea comunității tale locale.