fbpx

Ajutor de minimis de până la 150.000 euro/beneficiar, prin programul “Electric Up 2”

Ministerul Energiei a anunțat lansarea programului Electric Up 2, care oferă sprijin IMM-urilor și sectorului HoReCa pentru instalarea de panouri fotovoltaice și stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Beneficiarii pot primi un ajutor de minimis de până la 150.000 de euro fiecare, conform unui comunicat oficial.

Pregătirea pentru un Nou Ciclu de Finanțare

Ministerul Energiei a pus în consultare publică un proiect de act normativ pentru modificarea Ordonanței de Urgență nr. 159/2020, care reglementează finanțarea IMM-urilor și sectorului HoReCa pentru instalarea panourilor fotovoltaice cu o putere cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp, necesare pentru consumul propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național. Programul Electric Up 2 prevede acordarea unui ajutor de minimis de maxim 150.000 de euro per beneficiar, acoperind până la 75% din cheltuielile eligibile, restul de 25% fiind cofinanțat de către beneficiari.

Modificări și Extinderi Propuse

Nota de fundamentare a proiectului subliniază modificările aduse Ordonanței de Urgență nr. 159/2020, inclusiv creșterea limitei superioare a puterii instalate pentru sistemele de panouri fotovoltaice la 150 kWp. Aceasta măsură vizează asigurarea consumului propriu, al stațiilor de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Programul promovează infrastructura pentru vehicule nepoluante și utilizarea energiei regenerabile pentru încălzire și răcire.

Termen Extins de Implementare

Proiectul de act normativ propune extinderea termenului de implementare a programului până în 2032, acoperind ciclurile 2 și 3 de finanțare și monitorizare, în contextul amânării ciclului 1 cu trei ani.

Declarația Ministrului Energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat angajamentul față de energia verde, sprijinirea sectorului privat și investițiile generatoare de locuri de muncă. „Acest act normativ vine în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii și sectorului HoReCa. Scopul Programului de finanțare Electric Up este de a susține mediul de afaceri prin finanțarea proiectelor de energie regenerabilă pentru consum propriu, dezvoltarea infrastructurii de transport pentru vehicule electrice și creșterea numărului de vehicule electrice și hibride plug-in, precum și promovarea energiei termice din surse regenerabile,” a declarat Burduja.